Lääkärilehden mukaan Kuopion psykiatrian keskuksen tammikuussa 2011 sovituille vastaanottoajoille tulematta jäämisen kustannukset olivat 33000 euroa. Yhden yksikön perusteella ei voi tehdä suuria yleistyksiä, mutta se antaa viitteitä millaisista rahamääristä puhutaan.
Peruuttamatta jättämisiä on pyritty torjumaan perimällä erillinen maksu vastaanoton unohtavalle. Se ei palauta menetettyä aikaa ja asiakkaan hoidontarve on edelleen olemassa. Lisäksi sakon kaltainen maksu ja häpeä saattaa nostaa kynnystä hakeutua uudelleen avun piiriin. Pidemmän ajan kuluessa hoitamatta jättäminen tulee ajoissa puuttumista kalliimmaksi.
Käyttämätön aika on rahaa. |
Ensiksi tarvitaan asennemuutosta. Potilas on enemmän kuin passiivinen objekti, jolle suodaan suuresta armosta aika, hän on yhteistyökumppani. Tähän saman köyden vetämiseen kuuluu vastaanottoajasta sopiminen molemmat osapuolet huomioiden.
Terveydenhuollossa palvellaan virastoaikaan äkillisiä sairastapauksia lukuunottamatta. Kun muu yhteiskunta on laajasti siirtynyt 24/7-elämään, palveluaikojen soisi elävän muutoksessa mukana. Miksei joku yksikkö voi erikoistua tarjoamaan vastaanottoja 12-20 välisenä aikana?
Tekniikka on oiva apuri. Helsingissä muistutellaan hammashuollon vastaanottoajasta muutama päivä etukäteen tekstiviestillä. Lisäksi ajan saa vaihtaa netin kautta. Toki nettipalvelusta voisi pitää isompaa meteliä ja laajentaa mahdollisuuksia asioida verkon välityksellä. YTHS:n sivut ovat esimerkilliset. Jo etusivulla autetaan löytämään oikea palvelu ja muutamissa tapauksissa hoidontarpeen arviointi sekä ajanvaraus järjestyy netin kautta.
Kun peruutuksia väistämättä tulee, aikojen hyödyntämistä parantaa lista asiakkaista joilla on mahdollisuus tulla vastaanotolle lyhyellä varoitusajalla. Jotta henkilökunta voi keskittyä hoitotyöhön, teknologia kannattaa valjastaa avuksi: listalla olevalle lähetetään tekstiviesti, johon vastaamalla hän saa ajan käyttöönsä. Mikäli potilas ei hyväksy tarjousta tietyssä ajassa, siirrytään listassa seuraavaan asiakkaaseen. Näin voidaan käydä läpi laaja jonottajien joukko ja todennäköisyys löytää ottaja perutulle ajalle paranee.
Mentäessä julkiselta sektorilta yksityiselle puolelle palveluiden vajaakäyttö aiheuttaa harmia. Vuokra on maksettava yhtä suurena käypä kauneussalongissa kaksi tai sata asiakasta. Matkailuala käyttää pulman ratkaisuun sesongin mukaan vaihtelevaa hinnoittelua: kysytyimmiltä ajanjaksoilta veloitetaan enemmän ja hiljaisen kysynnän aikana tarjotaan alennuksia. Uskaltaisiko joku kokeilla vastaavaa hinnoittelumallia laajemminkin esimerkiksi kampaamoalalla?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti