maanantai 20. tammikuuta 2014

Luontaistuoteteollisuus

Oletko koskaan kuullut termiä luontaistuoteteollisuus? Lääketeollisuus on sen sijaan vakiintunut käsite. Tämä kertoo näihin aloihin liitettyjen mielikuvien erosta.

Lääketeollisuus on monelle ahne, tutkimusten tietoja pimittävä, ja äärimmillään salaliittoteoreetikkojen Big Pharma. Luontaistuoteala nähdään puhtoisena ja hellänä luonnon keinojen hyödyntäjänä.

Luontaistuotteiden valmistajien ja maahantuojien nettisivuja selailemalla havaitsee miten hyvin mielikuvaa osataan vaalia. Kuvissa on perheitä tai seesteisiä vanhempia pariskuntia. Aurinko paistaa, näyttääpä joku joogaavan. Mainoslauseissa vedotaan itsestä ja läheisistä huolehtimiseen. Miltä vastaavat kuvat ja tekstit vaikuttaisivat lääketehtaan sivuilla: kritisoisiko joku elämänlaadun paranemisen mainostamista pilleripurkin avulla?

Mitä luontaistuotteet sisältävät, miten luonnollisia ne ovat? Viime vuoden lopussa innostuttiin erityisesti tomaatista löytyvästä lykopeenistä - se voisi ehkäistä aivohalvauksia. Nyt markkinoilla on useampia lykopeeniä sisältäviä ravintolisiä. Eräässä valmisteessa raaka-aineiksi mainitaan varsinaisen lykopeenin lisäksi mikrokiteinen selluloosa, hydroksipropylmetyyliselluloosa, magnesiumstearaatti, titaanidioksidi, kasvisglyseriini, ammoniumsulfiitti sokerikulööri. Suoraan luonnosta tullutta?

Lääkkeiden imeytyminen on tarkasti tutkittua. Ravintolisät luokitellaan elintarvikkeiksi eikä esimerkiksi tuotteen valmistajan ole tarvinnut selvittää lykopeenin imeytymistä ravintolisästä.On siis vaikea sanoa, miten lykopeeni vaikuttaa tabletista tai kapselista nautittuna.

Jos sanon syöväni nivelkipuihini inkivääri-vihersimpukkavalmistetta tai kerron ottavani särkylääkkeitä suhtautuminen on erilaista. Ravintolisää ottaessani minun ajatellaan ehkä vaalivan terveyttäni. Särkylääkeen käytöstä mielikuva saattaa olla negatiivisempi. Äärimmillään joku sanoo välttävänsä kaikkia lääkkeitä. Lääkkeiden vastustaja saattaa popsia ravintolisiä isolla arsenaalilla, mutta tarpeellinen lääke jää purkkiin.

Kieltämättä lääketeollisuus ei ole aina toiminut eettisesti ja se tahkoo tuotteillaan voittoa. Samalla unohtuu että luontaistuotteiden myyntikin on yritystoimintaa. Siinä missä lääketehtaiden moititaan keksivän uusia vaivoja menekkiä kasvattaakseen, varjoon jäävät luontaistuotteiden tarjoamat suuret lupaukset parantaa terveyttä ja hoitaa erilaisia ongelmia. Kumpikinhan yrittää myydä pillerillä terveyttä.

Luontaistuotealan Keskusliiton nettisivujen mukaan valikoimissa on yli 8000 nimikettä ja luontaistuote- tai terveyskauppoja on noin 350. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti