maanantai 14. huhtikuuta 2014

Taistelu sinun ajastasi.

Kyllä, minä olen yksi niistä, siitä joukosta joka haluaa palasen aikaasi. Ja meitä minuuttien kaappaajia on paljon. Blogien lisäksi netissä käytetystä ajasta kamppailevat esimerkiksi sosiaaliset mediat, nettilehdet ja pelit.

Ajanviettoon on muutenkin mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Raha asettaa rajat kuluttamiseen, mutta harvoin huomioidaan ajan rajoitteet. Et voi lenkkeillä, olla oopperassa ja elokuvateatterissa samaan aikaan.

Jatkuvasti mukana olevat mobiililaitteet ohjaavat meitä moniajon suuntaan. Kahviloissa, baareissa, ravintoloissa tai bileissä on vaikea sanoa keskittyykö huomio läsnä- vai poissaoleviin. Seuraa tärkeämpää on sosiaalisen mediaan jaettaviksi menevien kuvien otto tai jutustelu WhatsAppissa.

Tik tak, kello on käsissäsi ja se käy.
Televisiota katsellessa twiitataan tai kommentoidaan ohjelmaa Facebookissa. Yhä useamman ohjelman yhteydessä tuodaan esille hashtag (Twitter-tunniste), jolla voi lähettää viestejä lähetykseen tai keskustella tapahtumista muiden katsojien kanssa.

Putous oli vielä hurjempi ja loi oman mobiilisovelluksen show:lleen. Pahasti sosiaaliseen mediaan koukkuun jäänyt saadaan aukaisemaan jo pölyttymään ehtinyt televisio, kun kaikki siitä twiittaavat tai postaavat naamakirjaan.

Vapaa-aikaa voi yrittää rohmuta lisää ja maksaa siitä. Rahan säästämiseen liittyy usein oman ajan väheneminen. Jokainen kulutusratkaisu vaikuttaa ajankäyttöön vaikka siihen ei tule kiinnitettyä huomiota.

Keitätkö itse aamukahvit vai käytkö hakemassa sumpin ohimennessäsi kioskilta, teetkö eväsleivät töihin illalla, käytkö valmiin sämpylän kaupasta vai nautitko lounaan työpaikkaruokalassa? Hypermarketissa on halvempaa, mutta lähikaupasta saat ostokset nopeammin, kaikkein vähiten aikaa vie ruoan ostaminen nettikaupasta kotiinkuljetettuna. Halutessaan siivouksen ja pyykinpesun voi ulkoistaa, jolloin ikävät rutiinit jäävät jonkun muun tehtäväksi.

Vaikka rentoutta ja vapaa-aikaa arvostetaan, kynnys palveluiden käyttöön vaikuttaa olevan korkea. Monilla perheenäideillä on ajatus, että kunnolliset ja tunnolliset ihmiset hoitavat itse kotinsa ja tekevät ruokaostoksensa. Omalla ajalle ei osata lyödä hintalappua, siivoamisen tai kaupassa haahuilun ei koeta maksevan mitään vaikka vapaa-aikaa jää vähemmän. Totta kai käytettävissä olevalla rahalla on oma osansa haluttomuudessa käyttää näitä arjen helpottajia.

On yksi ilmainen keino saada lisää vapaa-aikaa, jonka suosio kasvaa. Yöunista pihistetyt tunnit voi käyttää netissä samoilemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti