tiistai 11. maaliskuuta 2014

Pari neuvoa epäeettisestä toiminnasta käräytetyille yrityksille

Sunnuntaina Ruotsin TV4-kanavan ohjelma paljasti osittain Stora Enson omistuksessa olevan yrityksen käyttävän lapsityövoimaa Pakistanissa. Paperijätti on tiennyt tilanteen jo vuodesta 2012.

Stora Enson Suomen maajohtaja kommentoi Helsingin Sanomien jutussa asiaa näin: "Jos me lähtisimme pois, viisivuotiaat tytöt olisivat prostituoituja seuraavana päivänä."

Ruotsin osakesäästäjien liitto ei arvostanut Stora Enson suhtautumista paljastukseen ja aikoo nostaa kissan pöydälle seuraavassa yhtiökokouksessa.

Mistähän skandaalista tässä on kyse?
Kerroin äskettäin tutkimuksesta, jonka mukaan 71% vastaajista odottaa yritykseltä aktiivista osallistumista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen. Tuota taustaa vasten Storan Enson suhtautuminen asiaan tuntuu ylimieliseltä.

Jos yritys haluaa ottaa eettiset periaatteet vakavasti (muullakin tavalla kuin lauseina yritysvastuusta nettisivuilla tai vuosikertomuksessa) on avoimuutta kasvatettava.

Mikäli jotain ikävää paljastuu omasta tai alihankkijoiden toiminnasta, siitä kannattaa reportoida itse. Epäeettisyydet tulevat julki ennemmin tai myöhemmin. Kuva yrityksestä muuttuu entistä mustemmaksi, jos käy ilmi väärän toiminnan olleen johdon tiedossa pidemmän aikaa.

Kun ongelma on tuotu julki, samalla kannattaa kertoa mitä aiotaan tehdä sen korjaamiseksi. Vähättely tai "emme voi mitään"-asenne ei toimi. Korjausvaiheessa on tiedotettava aktiivisesti tehdyistä toimenpiteistä.

Tyhmin mahdollinen vaihtoehto on olla kommentoimatta, onneksi useimmat toimijat ovat tämän jo ymmärtäneet. Dokumentaristi Michael Moore ei luultavasti olisi maailmanmaineessa, mikäli suurten yritysten johto olisi tiloistaan poisajamisen ja välttelyn sijaan vastannut hänen kysymyksiinsä.

Toimittajien työhön kuuluu etsiä se mitä salataan. Ensimmäisenä salaisuuden paljastava saa sulan tiedotusvälineensä hattuun. Lisädramatiikkaa luo halu olla kommentoimatta, se herättää epäilykset ja nostaa kiinnostuksen uudelle tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti