perjantai 7. maaliskuuta 2014

Mobiilipelien maasta myös elokuvamaa?

Kun viime viikonloppuna kävin katsomassa Korso-elokuvan sain pari pientä maistiaista suomalaisen leffan kansainvälisistä tuulista. Ennen Korson alkua näytettiin Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuva "Pitääkö mun kaikki hoitaa?" ja traileri Jalmari Helanderin ohjaamasta "The Big Game" nimisestä Samuel L. Jacksonin tähdittämästä jännitysdraamasta.

Meidät tunnetaan vihaisten lintujen kotimaana, mutta mitäs jos tähtäisimme possuja pidämmälle:  elokuvamaaksi. Kun ajattelee Angry Birdsiä, kuuhun paenneita natseja Iron Skyssä sekä Jalmari Helanderin Rare Exportsin kertomaa totuutta joulupukeista, ei suomalaisia voi luovuuden puutteesta syyttää.

Yhteistä näissä laajemmalti katsotuissa suomalaisjuurisissa elokuvissa on tietynlainen nyrjähtänyt musta huumori. Romanttisia komedioita tehdään kaikkialla ja ehkei meidän vahvuutemme ole sillä saralla. 

On löydettävä meille luonteenomainen sävy. Etsintämatkalla kumppanina toimii riittävän iso ripaus luovaa hulluutta. Tarvitaan kyky yhdistää toisiinsa kuulumattomia asioita yhteen, kuten linnut ja munia varastavat possut.

Suomen kieli on joidenkin mielestä yksi este matkalla maineeseen. Täkäläisten tekijöiden kauemmas levinneet teokset on suosiolla tehty englanninkielellä (Aki Kaurismäkeä lukuunottamatta) tai sekoittamalla suomea ja englantia, näin tapahtuu esimerkiksi Rare Exports -elokuvassa. Toisaalta ruotsalainen elokuva herättää suomalaista laajempaa huomiota - kielestä huolimatta.

Trendejä voi aina yrittää haistella, mutta koskaan ei voi tarkalleen tietää mistä tulee seuraava ilmiö. Siksi liiallinen laskelmointi ja kohdeyleisön hakeminen kannattaa välillä unohtaa. Tuskin My Little Pony-sarjan kirjoittaja osasi aavistella synnyttävänsä brony-ilmiön: ohjelmasta ovat kiinnostuneet nuoret miehet ja heistä on muodostunut oma yhteisönsä.

Eräs potentiaali piilee ulkomaisten kuvausryhmien houkuttelussa Suomeen. Ei pidä jättää huomioimatta mahdollisuutta Suomen eksoottisissa maisemissa ja luonnossa. Finland Film Commission on tehnyt huimaavan hyvän esittelyvideon kuvausmahdollisuuksista täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti