maanantai 9. joulukuuta 2013

Hippusellinen ylellisyyttä

Ylen uutiset kertoi äskettäin miten elokuvateatterit ovat rynnistäneet uuteen nousuun Ranskassa. Erityisesti kiinnostusta herättävät luksusteatterit, joissa on mahdollista katsoa leffaa sohvalta ja nauttia samaan aikaan vaikka viiniä tai tryffelipopcornia.

Isot elokuvateatterikompleksit ovat lisänneet ihmisten kiinnostusta elokuviin Suomessakin. Lisäksi kotimainen elokuva vetää mukavasti katsojia. Erityistä luksusta elokuvateatterikäynneistä ei ole tehty.

Suomalaiset elokuvateatterit ovat helposti lähestyttäviä. Ei ole kauan kun Finnkino kampanjoi kertomalla miten arjen harmautta voi paeta edullisiin arkipäivänäytöksiin. Elokuvalippujen ostosta on tehty tekniikkaa hyödyntäville todella helppoa. Liput voi ostaa netissä ja saada vaikka suoraan kännykkään.

Miten yhdistää arkipäiväisyys ja toisaalta tunne jostain erityisesti hiukan jokapäiväisen elämän yläpuolelle nousevasta elämyksestä?

Ne jotka yhtään tuntevat minua, ovat saaneet osansa Espoon Sello-kauppakeskuksen yhteydessä olevan Bio Rex-teatterin Rex-salin suitsutuksesta, jonka istuimet muistuttavat rennon asennon mahdollistavia tv-tuoleja taittuvine selkänojineen ja jalkaosineen. Finnkino kaupittelee muutamassa salissa premium-istuimia. Ne ovat nahkaisia ja hitusen normaalia istuinta isompia.

Ehkä nuo istuimet ovat yksi askel kohti sopivasti ylellisempää. Luksuksen kohdalla täytyy muistaa, että ihmiset ovat kyllä valmiita maksamaan siitä enemmän, mutteivät kohtuuttomuuksia, ellei kyse ole jostain todella itselle elämykselliseksi ja tärkeäksi koettavasta. Suomalaiseen kulttuuriin ei sovi liiallinen ylellisyys, sitä pidetään pröystäilynä.

Puhutaan sitten mielummin lisämukavuuksista. Miten olisi esimerkiksi näytös, jossa lipun hinta pitäisi sisällään napostetavan ja juoman. Tietenkin nämä odottaisivat salissa, eikä leffakävijän tarvitsisi kanniskella popcorn-astiaa tai isoa limua ympäri teatteria.

Taloudellisesti huonoina aikoinakin ihmiset kaipaavat mukavuutta ja erityisesti pakoa todellisuudesta. Aiempien kalliiden elämysten sijalle haetaan jotain kukkarolle sopivampaa mukavuutta ja arjen harmauden poistajaa. Ostetaan vähän hienompaa wanhan ajan jäätelöä tai mennään nauttimaan kolmiulotteisesta elokuvasta.

2 kommenttia:

  1. Itse pitäisin ylellisyytenä sitä, että elokuvateattereissa kiellettäisiin kaikki syöminen, purkan jauhamista myöten. Olen lopettanut elokuvissa käymisen kokonaan koska minua häiritsee ja ärsyttää jatkuva rapina, maiskuttaminen ja purkan latskuttaminen. Kahta viimeksi mainittuahan ei voi missään tapauksessa tehdä suu kiinni, koska siitä lähtee liian vähän ääntä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se on jenkkileffoista opittua, että elokuviin kuuluu ämpäri popcornia. Liian paljon niistä "oppia" ammentaneena en kokonaan kieltäisi herkuttelua. Ylipäätään olisi monelle tarpeen opetella olemaan elokuvissa. Ehkä leffan alkuun voitaisiin ajaa pätkä kertomaan kanssakatsojien huomioimisesta.

      Poista